lunes, 28 de febrero de 2011

Por un ojo de la cara

Diego de Almagro (Almagro 1475 - Cuzco 1538) fue un conquistador español que participó en la conquista de Perú junto a Pizarro (del que sería compañero y rival) y es considerado el descubridor oficial de Chile.


Fue la primera persona que utilizó la expresión "por un ojo de la cara".
Perdió un ojo en el asedio a una fortaleza hinca y al presentarse ante Carlos I se lamentó diciendo que:
"El negocio de defender los intereses de la corona le había costado un ojo de la cara".
Tanto insistió en este hecho que pronto esta frase se difundió entre los soldados en referencia a algo peligroso o complicado.

domingo, 27 de febrero de 2011

Resultats de la 5ªRonda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 27-02-11
Ronda 5 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Catalunya 5.5 - 4.5 Barberà B

Primera Provincial Grup II
Catalunya B 4 - 4 Agustí

Primera Provincial Grup V
Catalunya C 4 - 4 Padró

Tercera Provincial Grup XI
Catalunya D 3 - 1 Sant Andreu E

Tercera Provincial Grup III
Catalunya E 4 - 0 Sant Andreu F

Tercera Provincial Grup II
Catalunya F 3 - 1 Tres Peons I

Catalunya - Barberà B

CATALUNYA 5.5 – 4.5 BARBERÀ B

Bona jornada escaquística la viscuda avui en el Cassinet d’Hostafrancs, 38 taulers en total, han començat a les 9:30h una nova jornada del campionat d’equips. Avui m’ha tocat fer una mica del nostre president, controlant una mica tots els detalls, els equips i sobretot delegat de l’A.
Les coses no han començat bé per l’equip, un servidor perdia la partida sobre les 11h.He comès un error molt greu al menjar un peó i això m’ha costat la partida. Al cap d’una estona m’ha vingut en Felipe que jugava contra l’Aranda (4 de 4 fins al moment) i hem deia que li havien ofert taules, tot i que la cosa no pintava bé, li he dit que sí ja que estava força pitjor. Cap a les 12h, s’igualava el matx, contundent victòria d’en Silverio a l’últim tauler, molt bon debut d’aquest xaval. En aquell moment en Xavi Serrano que tenia peça de menys després d’una obertura dubtosa perdia i en Vicenç guanyava la seva partida amb solvència, peça de més i posició totalment aclaparadora. El matx és posava 2.5 a 2.5. En aquell moment tot ha passat bastant ràpid, en Sulleva perdia després de cometre un error, tot s’ha de dir que li havien ofert taules unes jugades abans i jo com a delegat li he dit que no, el matx no estava gens clar. En Pedro Serrano guanyava després d’estar defensant tota la partida i en Xavi Guerrero s’imposava després d’una partida molt seriosa. Cap a la 13h el matx totalitzava 4.5 a 3.5 a favor nostre, quedant dues partides en joc. El nostre primer tauler que tenia una posició bastant lletja i en Baeza que estava jugant un final de torres que tenia tota la pinta de taules, el rival d’en Baeza ha comès bastantes impressicions i el nostre jugador s’ha imposat donant a l’equip el punt de la victòria, poc després en Rubén ha perdut.
Avui hem tingut un senyor rival, en tots els aspectes, esperem que els hi vagi bé i puguin mantenir la categoria.
Nosaltres continuem líders, la propera setmana toca visita a Mollet, un dels forts equips del grup.

David Vigo (Catalunya Escacs Club)

sábado, 26 de febrero de 2011

Pulgar hacia abajo o hacia arriba

En las luchas entre gladiadores de la antigua Roma, la suerte del vencido era decidida por los espectadores. El perdón se manifestaba por un gesto denominado pollice verso: se extendía la mano con el pulgar hacia abajo, aludiendo, probablemente, a la espada colgante, inofensiva, en la mano del vencedor o dentro de su vaina. El gesto con que se exigía la muerte era pollice presso, el pulgar cerrado en la palma, indicador de la espada hundida en el cuerpo del vencido.
El curso de la historia acabó cambiando los significados, y pollice verso vino a significar: La Muerte. Por ese error o, mejor dicho, cambio de significado, los pulgares hacia abajo significan ahora desaprobación sin recurso.


La Trampa del Elefante

viernes, 25 de febrero de 2011

IIII ó IV

Carlos V (1338-1380) de Francia, conocido como el Sabio, siempre quería tener razón y pretendía saber cosas que ignoraba. En 1370, el relojero Henri de Vick fabricó un reloj para el rey, y cuando le mostró su obra, el rey la examinó cuidadosamente y vio que el mecanismo era perfecto. Sin embargo, deseoso de encontrar un defecto, como era su costumbre, se quejó de un error en los números de la esfera, diciendo que en lugar de IV debía escribirse IIII.

-Su Majestad se equivoca -le dijo el relojero.

El rey le replicó:

-Yo no me equivoco nunca, llévate el reloj y tráelo cuando hayas corregido el error.

El relojero Henri de Vick realizó el cambio, y el rey, satisfecho, aceptó el reloj. Así comenzó la costumbre del IIII en los relojes. Hoy en día se hacen esferas de relojes poniendo, indistintamente, IIII, IV ó 4.


martes, 22 de febrero de 2011

Partida de la 4ªRonda - Campionat de Catalunya per Equips



5ª Ronda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 27-02-11
Ronda 5 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Catalunya - Barberà B

Primera Provincial Grup II
Catalunya B - Agustí

Primera Provincial Grup V
Catalunya C - Padró

Tercera Provincial Grup XI
Catalunya D - Sant Andreu E

Tercera Provincial Grup III
Catalunya E - Sant Andreu F

Tercera Provincial Grup II
Catalunya F - Tres Peons I

lunes, 21 de febrero de 2011

Resultats 4ªRonda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 20-02-11
Ronda 4 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Barcelona B 2.5 - 7.5 Catalunya

Primera Provincial Grup II
Lira B 1.5 - 6.5 Catalunya B

Primera Provincial Grup V
Prat 4 - 4 Catalunya C

Tercera Provincial Grup XI
Peona i Peó E 0.5 - 3.5 Catalunya D

Tercera Provincial Grup III
Peona i Peó H 1 - 3 Catalunya E

Tercera Provincial Grup II
Sant Josep Badalona E 2 - 2 Catalunya F


domingo, 20 de febrero de 2011

Crònica Campionat del CEEB - Jordi Morcillo

Pau Juan segueix sumant: Campió de Barcelona sub-16

El jove del Catalunya, i puntal de la nostra pedrera, Pau Juan Bartrolí, de 14 anys, es va proclamar divendres passat campió del Barcelonès en categoria sub-16. En el seu primer any a la categoria, i després de comandar la competició durant les sis primeres rondes, el nostre jugador va alçar-se amb el triomf amb una darrera ronda d’infart.
Amb un jugador líder en solitari, Miquel Sierra (Sant Andreu), i cinc jugadors empatats a 5,5, qualsevol d’aquests sis podia alçar-se amb el triomf. A favor d’en Pau, hi havia el fet que jugava amb el líder, i respecte als demés jugadors tenia un cert avantatge amb els desempats. En contra, jugar amb peces negres, cosa que ell mateix reconeix que li resulta força incòmode.
En Pau va plantejar una defensa Caro-Kan, en la qual va assolir igualar la posició, tot i que el seu rival anava guanyant espai progressivament. El canvi de dames, entrant en un final amb dues torres per banda, va beneficiar el nostre jugador, que va aprofitar les debilitats dels peons rivals per entrar en territori enemic i caçar una de les torres. Cal destacar que els moments decisius es van jugar amb pocs minuts de temps als dos rellotges, i que en aquesta situació en Pau va saber gestionar millor els nervis. Ja ens ho va demostrar al Campionat per equips, on va assolir un punt decisiu a les acaballes del matx amb el Sabadell C.
És el tercer títol d’en Pau als Campionats Escolars, i el segon consecutiu: campió sub-12 el 2007, campió sub-14 el 2010 i campió sub-16 enguany. Proper objectiu: les finals de Catalunya a Salou, on des de fa anys se li resisteixen les posicions de privilegi.

Marc Ayllón, 6è classificat sub-8

La resta de jugadors del club va quedar, en general, força lluny de les posicions d’honor.
L’excepció va ser el debutant Marc Ayllón, que amb 7 anys va classificar-se en sisena posició en categoria sub-8, amb sis punts. Tot i un joc encara per perfeccionar i una rapidesa excessiva, en Marc va mostrar bones maneres. Aquesta posició, a falta de confirmació oficial, li pot valer mitja plaça a la final de Catalunya sub-8.
En categoria sub-10, Alfredo Machaca va notar la inexperiència del debut, però mica en mica es va posar a to i va assolir 3 punts, en la posició 66 (de 97 jugadors).
En sub-12, on teníem més representació, el sempre combatiu Sergi Carbajal va acabar 18è amb 5 punts, i en cas de guanyar la darrera partida hagués pogut pujar als llocs d’honor. En el seu primer any a la categoria, en Sergi provarà sort a les finals de Salou: és un participant incansable.
Van complir la Mònica de la Fuente i el Gilbert Puy, els alumnes que va iniciar en els escacs el nostre recordat Josep Coll al CEIP Tres Pins. Ambdós van fer 4 punts, tot i que la Mònica, amb 4 de 6, estava en plena lluita per a la classificació femenina. Jordi Sumoy, amb 2 punts, va notar excessivament les dues rondes que va faltar.
En categoria sub-14, al nostre únic representant, Alejandro Calderón, també li van pesar les dues rondes que no va jugar. Amb 5 punts, va ser 12è i la sensació és que podria haver estat força més amunt en cas de jugar-les totes.
Els altres dos participants sub-16, Andreu Ortega (31è amb 3,5) i Arnau Sendra (44è amb 2) van fer un paper digne tenint en compte les seves possibilitats i que eren debutants a la categoria.
La majoria d’ells seguiran donant guerra a la fase per equips, a partir del 4 de març.

Jordi Morcillo (Catalunya EC)

Barcelona C.E. "B" - Catalunya E.C.

BARCELONA "B" 1,5 - CATALUNYA 7,5 (i una partida al comitè)

Victòria força clara del Catalunya a l'històric local del carrer Julià Portet, seu ara de la fusió del Barcelona-Vulcà amb el Barceloneta. El Catalunya continua amb pas ferm en aquesta Segona Divisió, amb 4 de 4, i ja pot allunyar fantasmes i pensar en lluitar pels llocs capdavanters, en principi, amb tres clubs molt potents com el Catalonia, el Vilafranca i el Mollet.

Després de molts anys sense trepitjar aquest local, quan he arribat de bon matí he tingut la sensació de fer un viatge sobtat al segle XX: tot està exactament igual, tret potser dels rellotges: peces, mobiliari, quadres... El matx ha tingut un desenvolupament força interessant pel que fa a la part esportiva: els locals han mantingut el pols fins prop de les 13h; a la majoria de taulers, el Catalunya tenia igualtat o bé un cert avantatge no definitiu, que calia confirmar als finals. Poc a poc els punts han anat caient de la banda visitant, amb l'única derrota de Rubén Martín vers Pere Llobet, i les taules a la partida Vigo-Gilabert.

Però en la banda no estrictament esportiva, el matx s'ha vist alterat per la negativa d'un dels nostres jugadors a seguir jugant en un local on es fuma durant les partides. No estrictament a la sala de joc, però sí en les altres dependències del local. El continu obrir i tancar de portes impregnava certament la sala de joc de l'olor a tabac. Després de les consultes pertinents al telèfon de guàrdia i a les converses entre els delegats, aquesta partida s'ha deixat pendent de resolució per part del comitè. En aquest aspecte, vull deixar clar que els dos delegats locals (Edu Lorenzo i Julián García) han tingut un comportament exemplar durant les converses i la reclamació, i no han posat cap mena de trava a fer-la. Ens coneixem de fa temps i són gent que sempre ha posat el seu granet de sorra a favor del nostre esport; però això és una altra història.

La llei (i més la nova llei en vigor des del 2011) dóna la raó al nostre jugador. Actualment, tan important és respectar la prohibició de fumar als locals com altres aspectes evidents com la il·luminació o la temperatura. Seria evident que no es pogués jugar sense llum, o bé si les finestres fossin obertes en ple mes de febrer... Crec que com a club no som sospitosos de "resultadisme", perquè aquest punt ni ens va ni ens ve. La reclamació va molt més enllà: es tracta de dignificar el nostre esport. Per una banda, ens esforcem i ens ennorgullim que els escacs creixen i creixen (divisió d'honor, retransmissions, circuit...), però per altra no som capaços de donar unes condicions d'acord amb el que un esport com Déu mana es mereix. El que deia en començar: en alguns aspectes, ens hem quedat al segle XX.

Jordi Morcillo (Catalunya EC)
 

sábado, 19 de febrero de 2011

Pau Juan - Campió de Barcelona Sots-16

El jugador Pau Juan del Catalunya Escacs Club s'ha proclamat Campió de Barcelona en la categoria sots-16. Ha totalitzat 6.5 punts de les 8 partides disputades, amb millor desempat que els altres dos jugadors que també han totalitzat els mateixos punts. Durant bona part del campionat havia encapçalat la classificació, per tant s'ho mereix amb escreix. Podem dir que tenim un bicampió, l'any passat va proclamar-se Campió de Barcelona sots-14. Esperem que aquest any al Campionat de Catalunya (setmana santa) faci un bon torneig.

Classificació dels 10 primers

Rk.0NombreFEDEloClub/CiudadPts. Des 1  Des 2  Des 3 
1JUAN BARTROLI PAUESP1989CATALUNYA ESCACS CLUB6.538.534.06
2RUIZ ALBA DANIELESP1961S.E. LA COLMENA6.536.032.06
3GONZALEZ HERNANDEZ FERRANESP2153CASAL CATOLIC SANT ANDREU6.533.029.06
4SIERRA MONTOYA MIQUELESP2068CASAL CATOLIC SANT ANDREU6.037.033.06
5GARCIA LOPEZ NICOLASESP1950CASAL CATOLIC SANT ANDREU6.035.031.05
6ROJANO ALFONSO CARLOSESP2154S.E. LA COLMENA5.539.034.55
7SANCHEZ ALEGRIA JOSE MANUELESP1933CASAL CATOLIC SANT ANDREU5.536.033.05
8ESTEVE CANTERO MARCESP1923S.E. LA COLMENA5.534.530.55
9GIMO SANTAMARIA ANIOLESP1921CASAL CATOLIC SANT ANDREU5.036.532.55
10RODRIGUEZ LLORENS JORGEESP1770ESCOLA D'ESCACS MIGUEL ILLESCAS5.036.032.05


viernes, 18 de febrero de 2011

Gambito Halloween

Este gambito fue mencionado por primera vez por Oskar Cordel en su libro "Guía de la Teoría de Aperturas" (Führer der Eröffnungstheorie, 1888). Se mencionó que este gambito era muy popular en la ciudad de Leipzig, que recibía el nombre de Gambito Müller und Schulze y que garantizaba un fuerte ataque. El nombre Gambito Müller und Schulze es en realidad una broma, pues se trata de apellidos comunes, como serían Smith en inglés o Pérez en español.
Durante mucho tiempo apenas fue mencionado por los libros de aperturas de ajedrez. El ex campeón mundial Max Euwe mencionó brevemente esta variante considerando que las negras lograban ventaja decisiva
(Euwe. Volume 11 of Euwe's opening's series):1. e4 e5 2. Cf3 Cc6 3. Cc3 Cf6 4. Cxe5 Cxe5 5. d4 Cg6 6. e5 Cg8 7. Ac4 d5 8. Axd5 c6
Como suele ocurrir con los dictámenes de los expertos en aperturas, la opinión de Euwe dejó de estar vigente, en este caso debido especialmente a la experiencia práctica.
En diciembre de 1993, Rainer Schlenker, un especialista en aperturas no ortodoxas publicó en la revista Randspringer un artículo en el que rebautizó el Gambito Müller und Schulze con el nombre de Gambito Halloween, basándose en la idea que enfrentar este gambito puede dar la misma sensación chocante que algunas máscaras usadas en Halloween.
El trabajo más completo hasta la fecha es la monografía de Paul Keiser (Critical Lines in the Halloween Gambit, 2005). Este gambito se ha vuelto muy popular en los torneos de partidas rápidas de Internet. Tim Krabbé afirma que se habrían ya jugado más de 3.000 partidas en los últimos años con bastante éxito. Un destacado participante en los torneos de Internet es la computadora denominada Brause, quien ha logrado un 73% de los puntos en sus partidas.

                       http://www.chessville.com/uco/Halloween_Gambit/Part_2.htm


jueves, 17 de febrero de 2011

Y ya van 10

Mi nuevo artículo en http://www.suite101.net ya ha sido publicado.


Gambito Elefante

Gambito Elefante C40
1.e4 e5 2.Cf3 d5

Se utiliza generalmente para sorprender al jugador de blancas. Habitualmente fracasa en su intento de arrebatar la iniciativa de las blancas. Es de dudosa reputación, es considerado un gambito falso.
De 135 partidas encontradas en http://www.chessgames.com/ las blancas ganan en 75 ocasiones, las negras en 44 y 16 acaban en tablas. De todas ellas la mayoría son de finales del siglo XIX, principios y mediados del siglo XX.



miércoles, 16 de febrero de 2011

Gambito Chicago

Gambito Chicago C44
1.e4 e5 2.Cf3 Cc6 3.Cxe5 Cxe5 4.d4

Es un gambito poco usado. Sacrificar un caballo para ocupar el centro y llevar la iniciativa es un precio demasiado alto. Este gambito es considerado poco sólido y bastante malo, nunca visto en los campeonatos de alto nivel. El gambito recibe el nombre de Chicago porqué fue usado por primera vez en dicha ciudad el año 1899, en el marco de una sesión de partidas simultáneas, Harold Meyer Phillips lo utilizó con idea de sorprender a Harry Nelson Pillsbury, uno de los jugadores más fuertes del mundo en ese momento.



martes, 15 de febrero de 2011

Homero (Siglo IX a.C. - Siglo VIII a.C.)

La historia clásica de Grecia, anterior a la escritura, fue transmitida oralmente a través de generaciones de poetas-cantores que adaptaron los hechos históricos importantes a la fantasía popular. De esta forma nacieron los mitos y leyendas idealizadas, cuyos protagonistas eran los dioses y los heróes de estos. Los griegos eran politeistas, no creían en un solo dios, sino en una diversidad considerable de dioses inmortales. En sus mitos los identificaban con las fuerzas naturales (mar,aire,fuego,tierra) y con las virtudes y vicios humanos.
Hacia el año 1000 a.C. llega a Grecia la escritura. Los griegos, al añadir las vocales a un alfabeto que sólo indicaba las consonantes, facilitaron la reproducción escrita del lenguaje hablado.
Homero, poeta ciego, fue el primero en recoger por escrito la tradición poética anterior. Escribió dos grandes obras: La Iliada y la Odisea. En la Iliada se narra la guerra de Troya y en la Odisea se relata la vuelta a casa de Ulises después de la guerra de Troya. Estas obras tienen un carácter nacional, universal y sagrado, son dos grandes epopeyas.
Homero fue el primero en utilizar la realidad histórica para crear una realidad literaria propia, se podría considerar el padre de la literatura occidental.


Más información y referencias en:
 

4ª Ronda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 20-02-11
Ronda 4 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Barcelona B - Catalunya

Primera Provincial Grup II
Lira B - Catalunya B

Primera Provincial Grup V
Prat - Catalunya C

Tercera Provincial Grup XI
Peona i Peó E - Catalunya D

Tercera Provincial Grup III
Peona i Peó H - Catalunya E

Tercera Provincial Grup II
Sant Josep Badalona E - Catalunya F


lunes, 14 de febrero de 2011

Partida de la 3ª Ronda - Campionat de Catalunya per equips



Resultats 3ª Ronda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 13-02-11
Ronda 3 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Catalunya 6 - 4 Berguedà

Primera Provincial Grup II
Catalunya B 5 - 3 Sant Joan Despí

Primera Provincial Grup V
Catalunya C 6 - 2 Sitges C

Tercera Provincial Grup XI
Catalunya D 4 - 0 Vacant

Tercera Provincial Grup III
Catalunya E 2 - 2 Maragall B

Tercera Provincial Grup II
Catalunya F 3 - 1 Vall Hebrón

domingo, 13 de febrero de 2011

Catalunya - Berguedà

CATALUNYA 6 - BERGUEDÀ 4

El Casinet d'Hostafrancs ha tornat a vestir les millors gales, onze mesos més tard, per acollir cinc encontres del Campionat. Amb un total de 34 taulers i 66 jugadors que hi han participat, l'escena recorda més a un Open, per la varietat de jugadors, clubs i nivells. El botí d'avui per als locals ha estat profitós: 4 victòries i un empat.

L'equip A tenia un matx que ja es podria denominar un "clàssic" del per equips. En els darrers quatre anys, en tres ocasions ens hem vist les cares amb el Berguedà, sempre al nostre local. Avui hem decantat la balança al 2-1, superant ja una dolorosa derrota el 2008 en el dur playoff de Preferent a Segona, quan ens van batre per la mínima. Revisant les actes ronda a ronda, la tònica de l'equip de Berga és sempre la mateixa: quan juguen fora l'equip es debilita, almenys pel que fa a l'ordre en la llista. A la pràctica, els elos sempre enganyen, perquè les diferències al tauler han estat mínimes. El 6-4 d'avui ha estat en conjunt un resultat just, i s'ha cimentat sobretot en el 3-0 inicial que han posat els locals Pedro Serrano, Sulleva i Baeza. De la resta de partides (6 taules i 1 derrota local), algunes taules podrien haver perillat, i l'única derrota (Vicenç Font vs. Companyó) també ha estat una partida amb moments per a tot. 

Els dos primers taulers (Martín-Picanyol i Sánchez Vicens-Xavi Serrano) han esdevingut una lluita equilibrada on els jugadors no han estat capaços de trencar l'equilibri. Al quart tauler, el meu bon alfil era insuficient per guanyar un final massa tancat. Més tomàquet ha tingut la partida Vigo-Joan Escobet. El jugador local, durant bona estona amb qualitat de menys a canvi de compensacions posicionals, ha arribat a un final de torres perdedor. Però el jugador del Berguedà, amb poc temps al rellotge, no ha pogut concretar. El moment còmic l'ha posat un jugador visitant, que li ha recriminat amb bones maneres a Escobet que fes taules quan el rival tenia un minut de temps. "És que era un minut molt gros, home!", respon ell amb ironia: no era un minut el que li quedava a Vigo, sinó una hora. Tot seguit, taules de Xavi Guerrero en igualtat total de material, la mencionada derrota de Font i Alberto Pascual no podia fer valer la qualitat de més, ja que el seu rei no podia escapar de l'escac de la dama rival.

En general, alguns jugadors de l'equip a del Catalunya segueixen (seguim) no estant gaire fins, i per això les victòries tenen més valor. Amb 3 de 3, el grup II de Segona Divisió es comença a partir en dues meitats pel que fa a aspiracions; i afortunadament, estem a la meitat bona. Els equips B i C del grup solen tenir més problemes en fer les aliniacions, però conserven el potencial de posar un senyor equip el dia que s'ho proposin i puguin. Per tant, no fem prediccions, però els tres punts són a la butxaca.

Bon ambient al Casinet, com sol ser habitual des que fem coincidir tots els equips el mateix dia. Si de cas només s'ha alterat amb sorolls inevitables: els crits dels ocells del pati i atacs de tos continus d'alguns dels jugadors.

Jordi Morcillo (Catalunya EC)

Gambito Goring

sábado, 12 de febrero de 2011

Gambito Escocés

El Gambito escocés (ECO C44 y C45), es una variante de la Apertura escocesa, intenta conseguir a cambio del peón entregado un rápido desarrollo, un importante control de piezas en el centro y un fuerte ataque contra el jugador de piezas negras. A continuación unos interesantes videos sobre este gambito.



viernes, 11 de febrero de 2011

Mis 10 películas y 5 series históricas

Películas

1.Rob Roy: Película del año 1995. Ambientada en la Escocia del siglo XVIII. Duelo interpretativo entre Liam Neeson y Tim Roth.
2.Apocalypto: Película dirigida por Mel Gibson en el año 2006. Ambientada en el Imperio Maya.Web oficial.
3.La Pasión de Cristo: Pólemica película del año 2004, dirigida por Mel Gibson. Situada en el año 30 de nuestra era. Web oficial.
4.El último emperador: Película de Bernardo Bertolucci, del año 1987. Narra la vida del último emperador de China, Pu Yi.
5.Gandhi: Dirigida en 1982 por Richard Attenborough. Narra la vida de Gandhi, gran actuación del actor Ben Kingsley.
6.La Lista de Schindler: Maravillosa película de Steven Spielberg. Del año 1993, ganadora de multitud de premios.
7.Zulú: Película del año 1963, narra la lucha (ocurrida en Suráfrica en el año 1879) entre un centenar de soldados ingleses y más de 4000 guerreros zúlus.
8.La misión: Película del año 1986, ambientada en la América colonial del siglo XVIII. Buena nómina de actores donde destacan Jeremy Irons y Robert de Niro.
9.Julio César: Película del año 1953, dirigida por Joseph L. Mankiewicz. Marlon Brando encarna la figura del gran Julio César.
10.El imperio del sol: Otra obra maestra de Steven Spielberg, del año 1987. Película que narra el día a día de la vida de un campo de prisioneros japonés a través de los ojos de un niño.

Series de Televisión

1.Roma: Serie de dos temporadas (2005-2007). Gran serie de la historia de Roma (Julio César y Octavio Augusto) de la productora HBO. 
2.Los Tudor: Serie de cuatro temporadas (2007-2010). Narra la vida del rey Enrique VIII.
3.Yo Claudio: Serie de la BBC del año 1976. Basada en los escritos de Robert Graves.
4.Masada: Miniserie de 1981. Protagonizada por Peter O'Toole y Peter Strauss.
5.Curro Jiménez: Serie de cuatro temporadas (1976-1979). Con Sancho Gracia en el papel del bandolero andaluz del siglo XIX Curro Jiménez.


miércoles, 9 de febrero de 2011

Tauler o Taulell?

Aquesta entrada va dirigida a tots aquells blogs i pàgines d'escacs que setmana darrera setmana escriuen cròniques o articles d'escacs en català. Contínuament i repetidament escriuen la paraula taulell o taulells, doncs senyors i senyores és totalment incorrecte, la manera correcte d'escriure la paraula és tauler o taulers. És com quan escoltes a la gent dir fitxes enlloc de peces o reina enlloc de dama, posa els pèls de punta.
Una eina que pot ser de gran utilitat en el moment d'escriure és tenir al costat el diccionari Pompeu Fabra per poder fer qualsevol consulta en cas de dubte. En el cas escaquístic podem consultar la terminologia que fem servir en els textos de manera online, fent ús de la següent pàgina d'internet: http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/16/
Per evitar els castellanismes també és convenient utilitzar un diccionari. Els correctors online també poden ser una eina de molta utilitat.
Intentem escriure correctament en català que no costa res.

Un poquito de humor crackoviano


3ª Ronda - Campionat de Catalunya per Equips

Diumenge 13-02-11
Ronda 3 - 9:30 hores

2ªDivisió Grup II
Catalunya - Berguedà

Primera Provincial Grup II
Catalunya B - Sant Joan Despí

Primera Provincial Grup V
Catalunya C - Sitges C

Tercera Provincial Grup XI
Catalunya D - Vacant

Tercera Provincial Grup III
Catalunya E - Maragall B

Tercera Provincial Grup II
Catalunya F - Vall Hebrón

martes, 8 de febrero de 2011

Pitágoras (580 a.C. - 500 a.C.)

La ciencia nació, unida a la filosofía, en el siglo VI a.C. Los primeros pensadores, llamados presocráticos fueron los primeros que trataron de pasar del mundo del mito al de la realidad. Homero había dado una explicación mitológica del universo: lo que explica una tormenta marina es la furia de Neptuno, dios del mar.
Los presocráticos se preguntaron sobre el origen del universo, persuadidos de que el mundo estaba sometido a una legalidad científica.
Pitágoras fue el primer pensador que se hizo llamar filósofo, es decir, amante de la sabiduría. Su afán de conocimiento fue inmenso e incomensurable. Hizo de la geometría una verdadera ciencia que más tarde recogería Euclides, su teorema más famoso es el que dice que en el triángulo rectángulo el cuadrado de la hipotenusa es igual a la suma de los cuadrados de los catetos. La geometría le llevó a la aritmética y al estudio del concepto del número. El mundo le parecía un cosmos perfectamente ordenado, construído según una armonía numérica perfecta.
El estudio de las proporciones le llevó a descubrir que los tonos musicales dependían de la longitud y el diámetro de las cuerdas de un instrumento, con lo cual pudo calcular matemáticamente los intervalos musicales. "Hasta el silencio", decía, "no es sino una música, que el oído humano no percibe porque es continua, ya que carece de intervalos".
Toda la concepción de un mundo eterno que se revela al pensamiento y no a los sentidos se la debemos a Pitágoras. Galileo inspirado en Pitágoras llegó a decir que "la naturaleza es un libro escrito en carácteres matemáticos".


Frases y citas de Pitágoras

"Elige una mujer de la cual puedas decir: Yo hubiera podido buscarla más bella pero no mejor."
"Ayuda a tus semejantes a levantar su carga, pero no te consideres obligado a llevársela."
"Purifica tu corazón antes de permitir que el amor se asiente en él, ya que la miel más dulce se agria en un vaso sucio."
"Tú verás que los males de los hombres son fruto de su elección; y que la fuente del bien la buscan lejos, cuando la llevan dentro de su corazón."
"Una bella ancianidad es, ordinariamente, la recompensa de una bella vida."
"Escribe en la arena las faltas de tu amigo."
"Economizad las lágrimas de vuestros hijos a fin de que puedan regar con ellas vuestra tumba."
"Dos especies de lágrimas tienen los ojos de la mujer: de verdadero dolor y de despecho."
"Educad a los niños y no será necesario castigar a los hombres."
"No desprecies a nadie; un átomo hace sombra."
"Más le vale a un hombre tener la boca cerrada, y que los demás le crean tonto, que abrirla y que los demás se convenzan de que lo es."
"La amistad es una igualdad armoniosa."
"No sabe hablar quien no sabe callar."
"En tres partes se divide el alma humana: en mente, en sabiduría y en ira."
"El principio es la mitad del todo."
"Si sufres injusticias consuélate, porque la verdadera desgracia es cometerlas."
"Sobre todas las cosas pueden hacerse dos afirmaciones totalmente contrarias."
"Ante todo, respetáos a vosotros mismos."
"¡Oh legislador! No me des leyes para los pueblos, sino pueblos para las leyes."
"Elige la mejor manera de vivir; la costumbre te la hará agradable."
"Nada perece en el Universo; todo cuanto acontece en él no pasa de meras transformaciones."
"Prefiero el bastón de la experiencia que el carro rápido de la fortuna. El filósofo viaja a pie."
"No hagas de tu cuerpo la tumba de tu alma."
"Entre dos hombres iguales en fuerza, el más fuerte es el que tiene la razón."
"La felicidad consiste en poder unir el principio con el fin."
"El hombre es mortal por sus temores e inmortal por sus deseos."
"No seas ambicioso y tacaño; la justa medida es excelente en tales casos."
"Educar no es dar carrera para vivir, sino templar el alma para las dificultades de la vida."
"Preciso es encontrar lo infinitamente grande en lo infinitamente pequeño, para sentir la presencia de Dios."
"Los hombres que siempre hablan verdad son los que más se aproximan a Dios."
"Cállate o di algo mejor que el silencio."
"Cuando más hacemos, más podemos hacer; cuando estamos más ocupados es cuando tenemos más tiempo para divertirnos."
"Escoge la mejor manera de vivir; la costumbre te la hará agradable."
"Tú verás que los males de los hombres son fruto de su elección; y que la fuente del bien la buscan lejos, cuando la llevan dentro de su corazón."
"No tengas más que una mujer y un amigo. Las fuerzas del cuerpo y del alma no toleran más"
"Si quieres vivir mucho guarda un poco de vino rancio y un amigo viejo."
"Escucha, serás sabio. El comienzo de la sabiduría es el silencio."
"El silencio es la primera piedra del templo de la sabiduría."
"Hombre, no seas esclavo ni tirano de tu mujer"
"La filosofía es un afán del saber libre y desinteresado."

Referencias y más información: