martes, 8 de mayo de 2012

EL NOU “OPEN DEL CATALUNYA” S’ESTRENA AMB ÈXIT DE PARTICIPACIÓ

El passat diumenge 6 de maig la planta superior del Casinet d’Hostafrancs es va omplir sencera per acollir la primera edició de l’Obert Actiu del Catalunya. L’estrena es pot considerar un èxit en quant a participació, tenint en compte els 110 participants reals, de totes les edats, nivells i procedència diversa.
Però més satisfacció provoca encara la xifra si observem les dades preocupants del ritme d’inscripció dels darrers dies: a 10 dies de començar, només hi havia 25 inscrits. A una setmana justa, eren 33. I només dos dies abans “només” hi havia 76. Els tornejos d’un sol dia són una clara mostra d’aquest “apurar fins l’últim moment” tenint en compte diversos factors: veure la llista d’inscrits, la climatologia prevista, si s’apunta aquell amic...
En el cantó negatiu, només podem citar dues pegues: el Casinet d’Hostafrancs només obre a partir de les 10h els diumenges (si és que no vols crear encara més despesa) i per tant vam establir mitja hora per formalitzar les inscripcions. Aquesta mitja hora va resultar insuficient i ens va obligar a començar amb un retard de 15 minuts, que no osbtant vam recuperar al llarg del matí.
D’altra banda, per a un volum tan important de jugadors hagués estat preferible comptar amb la sala principal (el teatre), que faria molt més còmodes els aspectes organitzatius i la comoditat dels jugadors. Són dos aspectes que, vist l’èxit, sens dubte serà prioritari corregir en una més que probable segona edició.
Jonathan Cruz aconsegueix una treballada victòria
La nòmina de jugadors per la part alta del quadre feia força patxoca i presentava un GM i diversos MI, dels habituals a casa nostra. La primera part del torneig va ser un frec a frec entre Jonathan Cruz i Alejandro Barbero, el MF del Lleida que des de jovenet vivia al barri i l’hem vist créixer en molts dels nostres tornejos. Els dos van sumar els punts sencers fins haver-se d’enfrontar, a la sisena ronda. Barbero va desaprofitar un final avantatjós i els apurs de temps el van trair i donar la victòria a Cruz, que agafava un important avantatge d’un punt sobre la resta de rivals. No obstant, a la penúltima ronda el MI Joan Mellado aconseguia derrotar el jove peruà i agafar el liderat, amb millors desempats (excepte el progressiu). No obstant la darrera ronda presentava bones perspectives per a Cruz, que jugava amb blanques contra el sorprenent Fernando Cárdenas (CECOB), mentre que Mellado havia de lluitar amb negres contra l’experimentat Jorge González, el MI colombià del Lleida. Unes pacífiques taules d’aquesta partida combinada amb la victòria de Cruz han confirmat el triomf en solitari del peruà, mentre que Mellado i González (per aquest ordre) completaven el podi.
Altres titulats “favorits” van quedar aviat fora de la lluita pels primers llocs, com el GM Jose González o el MI Miguel Muñoz, que tot i així finalment ha quedat quart. Pitjor li va anar al MI Lluís Perpinyà, quan va haver de retirar-se per una indisposició quan es trobava en les posicions de privilegi.
Per sota, la lluita era una altra: molts novells en els tornejos“seniors” i fins i tot alguns seniors i veterans que acaben de debutar en el món de les competicions. Tot i així, la competició va transcórrer amb total normalitat i esportivitat.
Pel que fa als locals, el Catalunya va comptar amb la direcció aquesta vegada del tot-terreny Miguel Ayllón. L’arbitratge, novament, a càrrec de la dupla Morcillo-Vigo i el muntatge i desmuntatge a càrrec d’uns pocs socis, amb menció especial per a Pedro Serrano i Manuel Vargas. Ells dos sempre hi són, hi van tornar a ser i a més solen ser dels primers en arribar i els últims en marxar.
Un total de 14 socis van prendre part en el torneig, 11 d’ells amb fitxa pel Catalunya. Una xifra un pèl superior al que era habitual en els darrers opens de lentes, però encara per sota de la xifrà a què hauríem d’aspirar. Poca presència de jugadors del primer equip, tot i que aquest any ja han complert de sobres amb el sofert ascens a Primera. Mentre seguim esperant una més alta participació dels nostres, almenys ens hem de felicitar per haver organitzat un torneig viable econòmicament i que té futur en el calendari dels propers anys.
Jordi Morcillo (Catalunya EC)